Novela o zvýšení dávek na bydlení ve sněmovně

Obrazek

Návrh novelizace příspěvků na bydlení je reakcí vlády na výrazný růst cen energií.

Jednorázové zvýšení částek pro výpočet dávek by mělo zajistit nejen vyšší podporu, ale i její zpřístupnění širšímu okruhu lidí. Vláda počítá s tím, že navýšení normativních nákladů pro stanovení dávek by se v závislosti na počtu osob v domácnosti a typu bydlení mohlo pohybovat v intervalu 1 100 až 2 100 korun. Na podporu by nově dosáhli i podnájemníci. Případné další výrazné zdražení energií v průběhu roku je vláda připravena kompenzovat opětovnou úpravou normativů. Ministerstvo práce předpokládá, že současný návrh si vyžádá přibližně 2,6 až tři miliardy korun.

Rychlejší projednání ve stavu legislativní nouze

Vláda by předlohu ve sněmovně chtěla projednat ve zrychleném režimu, v takzvané legislativní nouzi. V současné úpravě mohou příspěvek na bydlení nárokovat vlastníci bytu nebo trvale hlášení nájemníci, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí kdekoli v republice 30 procent, pro hlavní město Praha platí limit 35 procent. Dávka odpovídá rozdílu mezi výdaji maximálně do normativních nákladů ve výši 0,3 či 0,35násobku (v Praze) příjmu. V družstevních a vlastních bytech činí normativ podle počtu členů domácnosti přibližně 5 000 až 12 000 korun. V nájmu se částka pohybuje od 5 600 do 20 500 korun, zohledňuje se i velikost obce nebo města.

Navýšení normativů

Novela předpokládá pro výpočet dávek navýšení normativů, podporu jako nájemníci by navíc nově mohli pobírat i podnájemníci. O příspěvek pro vlastníky by mohli žádat i senioři, kteří svůj byt převedli na potomky, a dál v něm žijí, což se týká bydlení podle takzvané služebnosti.

Pro jednočlennou domácnost v nájmu či podnájmu by se normativ měl zvýšit o 1 120 korun. Ve vlastním či družstevním bytě by navýšení činilo 1 180 korun. Pro dvojici v nájmu úprava normativu představuje 1 130 korun, ve vlastním nebo družstevním bytě 1 219 korun. U tříčlenné domácnosti mají částky pro výpočet dávek vzrůst o 1 607 korun u nájmu a o 1 733 korun ve vlastním nebo družstevním bytě. U čtyř a více osob předpokládané navýšení činí 1 974 korun v nájmu a 2 147 korun ve vlastním či družstevním bytě.

Hotovo do konce ledna

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se nechal slyšet, že by návrh mohl Poslaneckou sněmovnou i Senátem hladce projít do konce ledna. Norma samotná by pak platila zpětně od 1. ledna. „Všechny informace budeme v příštích třech týdnech intenzivně distribuovat k lidem, u kterých předpokládáme, že v té komplikované situaci jsou,“ slíbil Jurečka.

V listopadu 2021 úřady práce vyplatily 126 000 příspěvků na bydlení, celková výše příspěvků dosáhla za 11 měsíců loňského roku šesti miliard. Ministerstvo práce a sociálních věcí očekává, že jednorázové navýšení normativů přinese letos nárůst nákladů na příspěvek o 1,3 miliardy korun. V rozpětí 840 milionů až 1,26 miliardy korun by se pohybovaly dávky pro žadatele-podnájemníky, kterých by mohlo být 20 000 až 30 000.

S počtem 10 000 příjemců se počítá u žádostí „z titulu služebnosti“, kde by výdaje dosáhly minimálně 420 milionů korun. Státní podpora občanům z důvodu zdražení energií se tak odhaduje na 2,56 až 2,98 miliardy korun. Běžné navýšení normativů pro letošní rok přitom činí 381,4 milionu korun. O příspěvek na bydlení je možno požádat zde.

Štítky
Ohodnotit článek
0
0

 

Líbil se vám naše články? Budeme vás na ně upozorňovat.

Zanechte nám svůj e-mail a upozornění na každou novinku vám odešleme přímo do schránky.

Email Ikona

Podobné články

Reklamní sdělení

Na Centropol se můžete spolehnout

Díky naší konzervativní nákupní strategii jsme elektřinu i plyn nakoupili včas. Pomáháme těm, které jejich dodavatelé zklamali, a jsme tu i pro všechny, kdo chtějí dodavatele změnit. Pokud Vás zajímá naše nabídka, nechte nám své telefonní číslo a my se Vám ozveme. Možná to bude nějaký čas trvat, protože aktuálně je zájem o naše služby obrovský.

Dozvědět se více

Odesláním formuláře berete na vědomí podmínky zpracování osobních údajů.

Nechte si to spočítat

Využijte službu Kalkulátor.cz, partnera Energie.cz

Stačí zadat vaše telefonní číslo a náš specialista vám pomůže najít způsob, jak zbytečně nepřeplácet za energie.

Telefon Ikona
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Anebo rovnou použijte on-line kalkulačku a zjistěte, kolik můžete ušetřit.